Veelgestelde vragen

Wat vind Spanlux het belangrijkste ?

question-mark-2123968_1280

Spanlux heeft tot doelstelling hun klanten binnen 20 jaar nog recht in de ogen te kunnen kijken. Eerlijk advies voor iedere keuze. Met de voor en de nadelen. De beste kwaliteit is bij ons standaard en zeer prijsvriendelijk. Wenst u iets goedkoper kan dat ook.

We hebben verschillende merken. De garantie kan dan afwijken van de standaard-uitvoering.
Zo kunnen we u meedelen dat op vervuiling van een koud spanplafond geen garantie is, nog niet voor 5 jaar.

 

Deze vraag kan je iedere collega en bij ons stellen: Wil je 10 jaar garanderen op papier dat alles proper blijft bij normaal onderhoud, zoniet monteer je een volledig gratis spanplafond.

Wil je ook op het contract plaatsen dat wanneer het (koud polyester) spanplafond herschilderd moet worden, jullie zorgen voor een schilder die het perfect zal uitvoeren, zoniet monteren jullie gratis een nieuw plafond ?

 • Wat is een Spanlux-spanplafond?

  Een spanplafond van Spanlux is een hoogwaardige kunststof plafond dat strak onder uw bestaande plafond gespannen wordt.  Dankzij de toepassing van hoogwaardige materialen ziet het eruit als een gewoon plafond die perfect afgewerkt is.

 • Welke keuzes zijn er bij Spanlux ?

  Er zijn PVC-spanplafonds en er zijn polyester-spanplafonds. In beide soorten zijn varianten met goede en minder goede kwaliteiten. De verschillen worden uiteengezet in onze  advieslijst.

 • Zijn er verschillende merken of uitvoeringen zijn er bij Spanlux ?

  Spanlux is enig, en is fabrikant van zijn eigen merk en vertegenwoordigd ook de vele andere merken als gerenomeerd installatiebedrijf.

 • Mijn huidig plafond is krom en gebarsten, is dat een probleem?

  Hoe krom of slecht uw bestaande plafond ook is, het nieuwe spanplafond wordt piekfijn en strak er onder gespannen. Het spanplafond is vrijdragend en blijft elastisch, het kan dus nooit scheuren zelfs al komen er barsten bij in uw oud plafond boven het nieuw gespannen spanplafond

 • Is een spanplafond ook een oplossing voor een schuine wand of plafond?

  Spanplafonds kunnen worden aangebracht op elk type plafond. Ook op schuine wanden of schuine plafonds kunnen we veilig een spanplafond monteren, bijvoorbeeld op een zolder.

 • Kost het veel ruimte? Ik heb niet zo’n hoge kamer.

  Een spanplafond heeft weinig ruimte nodig, 1 centimeter constructieruimte is al voldoende. Meer kan natuurlijk ook, als u uw plafond juist wilt verlagen of niveau verschillen zou willen uitwerken.

 • Wat is een Spanlux-klemprofiel?

  Tussen een Spanlux-klemprofiel wordt de kunststof of de doeken ingeklemd door middel van een spatel. Biedt voordeel dat men de trekkracht volledig onder controle heeft. Onze klemprofielen zijn uniek en zorgen voor de fijnste afwerking mits goede vakmannen natuurlijk.

 • Wat is een blokprofiel?

  Een blokprofiel wordt sinds de jaren 50 al gebruikt. Later zijn daar varianten op gekomen uit kunststof maar hebben hetzelfde principe.  Nadeel plafond kan niet strak worden gespannen en hangt enorm door.

 • Hoe werkt een harpoensysteem?

  Een harpoen is een harde rand in de vorm van een haak. Deze wordt hoogfrequent gelast aan het spanplafond. Het doek wordt opgewarmd tot het harpoen soepel genoeg wordt om deze in de profielen te kunnen trekken. Nadeel van een harpoensysteem is dat het moeilijker te herstellen is en er zijn ook meer voorvallen van beschadiging bij het behangen t.o.v. het klemprofiel en het blokprofiel.

 • Hoe lang duurt het installeren van een Spanlux spanplafond?

  Een normale woning kan worden afgewerkt op 1 à 2 dagen. Lukt dit niet, dan wordt er de volgende dag gewoon verder gewerkt. Want kwaliteit gaat wel voor snelheid.

 • Is een spanplafond veilig als er brand uitbreekt?

  Onze pvc-spanplafonds zijn brandveilig: het materiaal zal niet druppen maar verpulvert, mocht er brand uitbreken. Alle gebruikte materialen zijn naar Europese normen goedgekeurd.

 • Ik wil graag een bijzonder spanplafond, geen standaard spanplafond.

  Onze spanplafonds zijn leverbaar in verschillende stijlen en kleuren, er is dus altijd een Spanlux spanplafond dat aansluit bij uw smaak.

 • We willen graag inbouwspots in ons plafond, kan dat?

  Dat kan, Spanlux heeft een eigen verlichtingslijn die geschikt is voor de inbouw en veilig voor uw spanplafond,ook uw eigen spots kunnen worden geplaatst. Deze dienen eerst door ons te worden goedgekeurd als ze wel degelijk geschikt zijn.

 • En onze hanglampen, kunnen die ook teruggeplaatst worden?

  Wanneer u de hanglampen voor aanvang van de montage klaar heeft liggen, worden deze door onze monteurs zorgvuldig opgehangen. Spanlux levert zelf geen hanglampen tenzij exclusief de vraag wordt gesteld.

 • Kunnen we zelf nieuwe verlichting uitkiezen?

  We hebben een uitgebreide collectie ledverlichting die geschikt is voor toepassing in spanplafonds en onder de garantie valt: hier zit vast de verlichting bij die past bij uw smaak.

 • Is er ook een oplossing voor onze geluidsboxen?

  Er zijn 4 mogelijkheden voor speakers: Boven het spanplafond: dit wordt vaak toegepast in badkamers waar de speakers onzichtbaar moeten zijn.
 In het spanplafond: Waarbij de speakers feilloos aansluiten aan de folie of doek. Onder het spanplafond: hierbij worden de speakers onder het spanplafond gemonteerd en de geluidsdraden vooraf achter het spanplafond weggewerkt. Op de muren: De bedrading ligt onzichtbaar boven het spanplafond.

 • En onze gordijnen? Kunnen de rails worden weggewerkt in het spanplafond?

  Dat is geen probleem, we kunnen een koof monteren en uw eigen gordijnrails weer terugplaatsen in de koof.  Ook voor luxaflex of lamellen heeft Spanlux een passende oplossing.

 • Kan luchtverwarming, ventilatie of een dampkap geïntegreerd worden?

  Dat kan, de roosters en de afvoer worden in het spanplafond verwerkt, waarbij achter het SpanluxPlafond een luchtdichte verbindingsmal wordt gemaakt.

 • Kan een spanplafond ook in een vochtige ruimte zoals een badkamer geplaatst worden?

  Een Spanluxs-plafond is vochtbestendig, daarom is het ook een perfecte oplossing voor uw badkamer of andere vochtige ruimtes.

  Biedt als voordeel dat er bijna geen condensvorming mogelijk is t.o.v. traditionele plafonds. Dit komt door dat het materiaal zeer dun is en zeer vlug opgewarmd.

  Geen schimmels en geen druppelvorming meer.

 • Wat moet ik voorbereiden als er wordt gemonteerd?

  Voordat onze monteurs komen is het raadzaam om kleine decoratieve dingen  (schilderijen, vazen, kaarsen, en dergelijke), zelf weg te zetten. Voor de rest zorgen onze monteurs er voor dat alles piekfijn in orde blijft.

 • Wie komen de plafonds installeren? Zijn dat uw eigen mensen of onderaannemers?

  Spanlux  werkt alleen met eigen mensen. Onze monteurs  zijn ervaren vakmensen. Uiteraard hebben zij diverse opleidingen gevolgd (minimum 1 jaar interne opleiding na opleiding tot schrijnwerker). U weet dus waar u aan toe bent.

 • Ze hebben ons verteld dat pvc schadelijke weekmakers bevatten ?

  Dat is een verhaal dat wordt rondgestrooid door ondernemers die enkel en alleen polyester spanplafonds verkopen of het te lastig vinden om pvc-spanplafonds te plaatsen. Het vergt veel meer vakmanschap dan polyester. De opleiding duurt tot 100 keer langer dan met polyester. Vroeger werden er inderdaad in bepaalde weekmakers gebruikt bij bepaalde productieprocessen. De gebruikte materialen bij Spanlux voldoen aan de strengste wetgeving ter wereld de Europese Reach-wetgeving. Deze weekmakers worden tevens ook gebruikt om bloedzakjes te maken. Hier de volledige uitleg van de medewerkers van de universiteiten:

  Op dit moment zijn alle producten die op de markt komen verplicht om te voldoen aan de REACH wetgeving. Dat is een Europees gebeuren (https://echa.europa.eu/regulations/reach  ).

   

  REACH is een verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de chemische industrie in de EU te verbeteren. Ook bevordert deze verordening alternatieve methoden voor de gevarenbeoordeling van stoffen om het aantal dierproeven te verminderen.

   

  Dit houdt in dat alles voldoet aan de Europese normen wat betreft gezondheidsrisico’s. Let wel: Elders in de wereld geldt deze REACH wetgeving niet; In US kan men alles gebruiken, maar men mag het niet exporteren naar Europa en daar op de markt brengen. Idem voor de rest van de wereld.

   

  Er zijn vroeger weekmakers gebruikt die nu niet meer Reach conform zijn (bijvoorbeeld DOP).

  Deze worden niet meer in Europa gebruikt.

   

  Het is gemakkelijk om bepaalde zaken uit zijn verband te halen.

  In de VS mag men hormonen gebruiken voor runderen die geschikt zijn voor menselijke consumptie. In Europa niet. In de VS is alle suikerriet GMO (genetically modified organism – genetisch gemanipuleerd organisme). Hier in Europa kan dat niet (herinner u de discussie over het aardappelveld van de universiteit dat vertrappeld werd). In de VS zijn alle voedingswaren FDA approved – hier hebben we EFSA (European Food Safety Agency). Beiden hebben andere regels.

   

  Bloedzakjes zijn gemaakt uit zacht PVC (PVC met weekmakers). Het is het enige product waar je bloed kan in bewaren. Die bloedzakjes zijn het enige product op de hele wereld waar de REACH wetgeving een uitzondering heeft gemaakt naar de weekmakers (daar wordt nog steeds een weekmaker gebruikt die in geen enkel ander product kan gebruikt worden). Moest dat nu zo slecht zijn, en moesten die weekmakers nu zo gemakkelijk migreren dan zou het toch niet toegelaten zijn om er zo een levensreddend product als bloed in te bewaren!!

   

 • Waar op moet ik letten bij de aankoop van een spanplafond ?

  Je kan verschillende vragen stellen en de antwoorden op papier zetten en deze dan ook bij uw bestelling op de bestelbon laten plaatsen.

  Wat ik vb. zeer belangrijk vind is de garantie dat uw Spanplafond proper blijft ook op termijn. De randafwerking is ook zeer belangrijk. Een fijn perfect aansluitend randje heeft het voordeel dat je niet eens opmerkt dat het een spanplafond is. Ik hou persoonlijk niet van dikke randen en kaders, maar dat is dan weer persoonlijk.

  Bij de aankoop kijken mensen veelal naar het midden van het plafond en ze zijn verkocht. Doch is de randafwerking en het onderhoud van het grootste belang.

  Onderhoud: Een polyester spanplafond kan je schilderen. Ten eerste zou ik geen spanplafond ophangen om te schilderen, dan kan je het beter laten zoals het is. Ten tweede ken ik momenteel nog geen enkele schilder met een beetje eergevoel van zijn werk die een polyester spanplafond zou willen schilderen. Het is gewoon een ramp, en ik spreek uit ervaring. Toen ik begon met spanplafonds monteerde ik enkel polyester spanplafonds. Na een paar jaar kwamen de klachten van vervuilde spanplafonds die niet meer proper te krijgen waren. Alle pogingen tot schilderen toe waren tevergeefs. Ik heb bij iedere klant die een polyester spanplafond had van mij, gratis een compleet nieuw pvc-spanplafond geplaatst. Dat wil ik nooit nog meemaken.

  Verlichting: Ook betreffende de ledverlichting. Wij geven 3 jaar garantie. Ik heb jaren gekend dat we ze bijna allemaal moesten vervangen. Nu zijn er nog een paar op duizend. We laten nu onze ledverlichting maken naar onze normen met onderdelen van gerenommeerde merken. Kwaliteit kwaliteit en nogmaals kwaliteit Enkel zo kunnen we onze garantie hard maken.

  Koop bij een een Spanplafond-bedrijf en niet bij iemand die het er bij neemt. Je kan maar 1 ding goed doen. Spanplafonds is het enige wat wij doen en daarom zijn we een grote speler op de markt. Vele kleine bedrijfjes starten en zien er het mooie van in en na een paar jaar zijn ze in faling of doen ze het niet meer. Wij horen en lossen vele van deze problemen op. Laten we jullie begrijpen dat we niet tot doel hebben herstellingen binnen te halen en de rommel op te kuisen. Ons doel is tevreden klanten en perfecte installaties. En tevreden medewerkers. Wij houden van onze klanten. En ik streef er naar toe om geen enkel ontevreden klant te hebben in onze klantenbestand.

 • Hoe een Spanlux pvc-Spanplafond onderhouden ?

  Een echte Spanlux is zeer onderhoudsarm en antistatisch.

  Gewoon stof neem je weg met een doek of Swiffer.

  Om te reinigen neem je per emmer lauw water een paar spuitjes ruitenreiniger. In normale omstandigheden om de paar jaar zelfs tot 5 of 10 jaar.

  Na 10 jaar in een emmer water één maatje Turtle wax. afwassen en afspoelen. PVC-Spanplafonds die al meer dan 20 jaar hangen en nog als nieuw er uitzien is normaal wanneer op de correcte manier behandeld worden.

  Opgelet!! Er is een verschil tussen mat en blinkend om te behandelen.

 • Ik wens mijn spanwand of -plafond te vervangen ?

  Indien U een ander interieur wenst en een ander doek wenst, wat kan en wat niet ?

  Indien het een Spanlux-klemprofiel is kan je alle mogelijke richtingen uit. Let !! Is met geen enkel ander profiel is dan met het Spanlux-profiel mogelijk.

  Wat kan je er in monteren?

  1. PVC-folie
  2. Polyester doek
  3. Prints
  4. Schilderijen of schilderdoeken
  5. Alle textiel ook gordijnstoffen enz…
  6.  Geluidasorberende en akoestische doeken

  Mijn huidig spanplafond is met een harpoensysteem:

  1. Dan kan uw spanplafond vervangen enkel door een pvc spanplafond mat, satin, blinkend, of met een print op pvc.

  Mijn huidig spanplafond is polyester maar van een ander merk dan Spanlux:

  2. Dan kan uw spanplafond enkel vervangen worden door een polyester spanplafond van dezelfde of andere kleur. Een klein gamma aan andere textielsoorten zijn ook mogelijk.

  Natuurlijk kunnen alle systemen compleet vervangen worden zo dat je kan genieten van een volledige Spanlux garantie van 15 jaar. en toch een leven lang genieten

 • Wat zijn de mogelijkheden met steunbalken ?

  Met steunbalken zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Bij Spanlux kunnen we mooi de balken uitwerken volledig in pvc-folie of polyester of andere stoffen.
  2. Men kan ook naadloos tussen de balken aansluiten.
  3. Een niveauverschil in uw leefruimte is ook een mogelijkheid Zo kan je vb. de zithoek een accentje geven.

   

 • Wat is het minimum dat men kan verlagen ?

  Spanlux heeft al een profiel dat amper 4mm lager hangt dan uw huidig plafond maar pas op! Heeft beperkingen oppervlakte en heeft minder trekkracht. Nog een nadeel is bij windstoten dat het kan omhoog drukken tegen uw oud plafond en dat de kabels of oneffenheden zichtbaar worden.

  Hou rekening dat in de meeste woningen de gewone plafonds al doorhangen. Als wij daar een spanplafond opspannen op een geringe  afstand, de kabels wel eens zichtbaar zijn bij de minste beweging.

 • Wat zijn de nadelen van een spanplafond ?

  Een spanplafond biedt meestal voordelen, doch;

  De nadelen zijn dat er vooral geen wind boven het spanplafond mag zitten. Dus alle kieren die tocht kunnen veroorzaken moeten dicht worden gemaakt. Het spanplafond blaast zich op en komt bol te staan. Men zou denken dat het doorhangt, maar het is de wind die er boven zit die parten speelt.

  Wat is de oplossing ? Spanlux biedt verschillende oplossingen om dit in grote mate te kunnen verhelpen, zichtbaar en onzichtbaar, hangt af van de situatie.

 • Kan ik dimbare ledverlichting laten plaatsen door Spanlux ?

  Spanlux beschikt ook over een eigen led-lampen die passen in de armaturen van uw spanplafond. We beschikken ook over een eigen uitgebreid dimmer-systeem. Die volledig draadloos kan worden geplaatst. Voordeel dat je geen extra draden hoeft te trekken in de muren. Dus weeral een besparing op kap-en breekwerk.